dijous, de desembre 22, 2005

Ja tinc ganes de veure el debat!

AVUI 22/12/2005
Bústia

'Millennium' i Colom

M'agradaria que aquesta carta servís per fer un recordatori al programa Millennium de Televisió de Catalunya i al seu director i presentador, el senyor Ramon Colom. El passat (molt passat de fet) 20 de novembre del 2004, Millennium, al Canal 33, recordava la figura d'Isabel la Catòlica en el cinquè centenari de la seva mort. Un cop acabat el debat, i ja de matinada, es va emetre el documental de David Grau L'apropiació del descobriment d'Amèrica: una conspiració d'Estat? que tracta de la falsificació de la descoberta catalana d'Amèrica.

El mateix Ramon Colom, tot presentant la pel·lícula, va reconèixer que no tenia gran cosa a veure amb el tema central del programa i, valorant l'interès del tema Cristòfor Colom, es va comprometre a tractar-lo en profunditat en el futur.

Aquest futur, malauradament, encara no ha arribat.

A mi m'agradaria molt veure un Millennium tractant el tema de Colom, la descoberta d'Amèrica i la manipulació posterior respecte a aquest fet. I tornar a veure aquest documental, si pot ser, en millor horari. Però el més interessant seria poder disfrutar d'un debat, amb la presència de Jordi Bilbeny i amb algun dels seus col·laboradors d'una banda i alguns historiadors dels que defensen posicions contraposades a les seves, d'una altra. Seria molt d'agrair, perquè de coses sobre Colom se'n diuen i escriuen moltes, però debats seriosos on s'enfrontin arguments no veig que n'hi hagi mai cap.

L'excusa perfecta podria ser que el 2006 serà el cinquè centenari de la mort de Cristòfor Colom.

Jordi Mas
Barcelona