dijous, de gener 26, 2006

Rahola, Azaña i Catalunya

El Periódico 26/1/2006
Cartes dels lectors


L'ACORD DE L'ESTATUT
Rajoy, Mas i Carod
Cartes sobre el pacte entorn del nou text estatutari
(...)

Pilar Rahola, en el seu article del 24 de gener, lloa Zapatero per l'assumpte de l'Estatut i el compara amb Manuel Azaña, dient que ha estat la jugada compromesa d'un demòcrata seriós. Només vull recordar a Rahola una cita famosa d'Azaña: "És una llei de la història la necessitat de bombardejar Barcelona cada 50 anys". Sense comentaris.

Jordi
Barcelona

dimecres, de gener 18, 2006

TOTS CÒMPLICES DE LA C.I.A.

Internacional
RESULTATS PREVIS DE LES INDAGACIONS SOBRE LES PRESONS SECRETES

Els països europeus coneixien les activitats il.legals de la CIA

• El responsable de la investigació del Consell d'Europa parla d'"hipocresia"
• Diu que alguns governs hi van cooperar activament i altres van ser tolerants

EL PERIÓDICO
GINEBRA

Els països europeus estaven al corrent de les activitats il- legals que l'Agència Central d'Intel.ligència (CIA) duia a terme als seus territoris. La comprometedora denúncia la va fer el fiscal suís Dick Marty, director de la comissió del Consell d'Europa que investiga l'existència de les presons secretes i els vols clandestins que l'agència nord-americana va posar en marxa en el marc de la lluita contra el terrorisme.
"Des de fa dos, tres anys, els països europeus sabien perfectament el que estava passant", va declarar Marty, que va qualificar de "xocant" la passivitat demostrada pels governs europeus en aquest assumpte. "Hi va haver països que hi van col.laborar activament, altres que van ser tolerants i uns altres simplement van decidir mirar cap a una altra banda", va afegir.

CRÍTIQUES ALS EUA

Està previst que el responsable suís entregui un informe preliminar de la investigació al Consell d'Europa el dia 23, tot i que ja va advertir que les indagacions seran "llargues i complicades". Marty va posar el dit a la llaga al constatar que "no és possible transportar persones d'un costat a un altre", com va fer la CIA, "sense que els serveis secrets dels països europeus n'estiguin al cas".
L'investigador suís va criticar "la hipocresia" dels països europeus, però tampoc es va estar de carregar contra els mètodes que els EUA han utilitzat des de l'11-S per combatre el terrorisme. Per Marty, aquests mètodes són "inacceptables" perquè violen els drets humans i no respecten les Convencions de Ginebra. I va recordar, això sí, que la reacció més vigorosa contra les suposades tortures practicades pels agents de la CIA no es va produir a Europa.

GRÀCIES A McCAIN Si la prohibició de torturar els presoners en mans d'autoritats nord-americanes figura ara a les lleis dels EUA "ha sigut gràcies a l'esmena d'un senador americà i republicà", va declarar Marty. Es referia a John McCain, respectat veterà de la guerra del Vietnam, que va aconseguir que el president, George Bush, firmés l'esmena el dia 31 de desembre.

En aparença indignats, els mandataris europeus es van guardar les crítiques més ferotges quan la secretària d'Estat dels EUA, Condoleezza Rice, va visitar el continent per arreglar el greuge. El Govern nord- americà no va confirmar ni va desmentir mai la informació sobre l'existència de presons secretes de la CIA a terreny europeu, però tot i així, abans i després de la visita de Rice, dos països s'han erigit en bocs expiatoris de la crisi: Polònia i Romania, on sembla que hi va haver les presons clandestines.

UNA INJUSTÍCIA

"És injust", va dir Marty, que creu que és hora que Europa digui si tolerarà més les activitats il.legals dels serveis secrets d'EUA. El responsable de la investigació europea va explicar que hi ha casos que els mitjans de comunicació van airejar basant-se en documents oficials que ja es consideren provats, i va citar el de l'egipci Abu Omar, segrestat el 2003 per agents de la CIA a Milà. Omar va ser traslladat a Alemanya en un avió que va sobrevolar Suïssa i després el van entregar a Egipte, on el van torturar.

Noticia publicada a la pàgina 15 de l'edició de 15/01/2006 de El Periódico

dimarts, de gener 10, 2006

Les misèries que amaga aquesta Constitució

El Periódico 08/01/2006

DISCURS COLPISTA
Arenga inacceptable
Carta sobre l'amenaça del general Mena d'intervenir militarment a Catalunya

Tots sabem què significa "enviar l'Exèrcit": guerra, assassinats, barbàrie. Però el general Mena no ha fet res d'il.legal. Només ha explicat allò que està escrit a la Carta Magna, que diu que Espanya és una presó de la qual els pobles no poden sortir per la seva pròpia voluntat, i el seu guardià és l'Exèrcit. Així doncs, si només declara obeir la Constitució, ¿per què el volen sancionar? És ben senzill: ha posat als ulls de tothom les misèries que amaga aquesta Constitució.

Moisès Parés Torres
Terrassa

Espanyols i militars. Militars i espanyols

El Punt 10/01/2006

> Militars, altra vegada

El lector escriu
ORIOL PIJOAN. Girona.


El cap del gloriós exèrcit espanyol ens amenaça. I sabeu què diuen tots els manuals d'història del món mundial d'aquest exèrcit espanyol:

«L'exèrcit espanyol té el gran honor de ser un dels únics exèrcits del món que ha perdut absolutament totes les guerres en què ha participat.» (Encara trobareu algun cretí fastigós vestit de militar que dirà que van guanyar la Guerra Civil!)

«No hi ha cap exèrcit al món que hagi matat més espanyols que l'exèrcit espanyol.»

«De totes les nacionalitats del món, a qui ha matat més l'exèrcit espanyol és precisament als ciutadans de nacionalitat espanyola.»

Per tant, històricament, a allò a què s'ha dedicat l'exèrcit espanyol és a assassinar espanyols. Si us plau, pel bé de la humanitat, dissoleu-vos. Quin fàstic.