dimecres, de febrer 23, 2005

"Dies de Transició" escapçada

AVUI 17/02/2005

Bústia de l'AVUI

'Dies de Transició' i l'episodi sobre l'AVUI


El diari El Periódico de Catalunya està distribuint la sèrie Dies de Transició produïda per TV3 i emesa l'any passat. Aquesta sèrie documental, dirigida per l'actual director de TV3, en Francesc Escribano, quan va ser emesa constava de 16 episodis. En l'actual distribució dels documentals n'hi ha catorze, dos menys que en la sèrie original.

Un dels que falten és el resum de la sèrie. Aquest fet és perfectament comprensible perquè no n'altera el contingut històric, però l'altre és el titulat L'aparició de l'AVUI i la recuperació de l'ús social del català. Com és que aquest episodi no hi és? Per què hi ha els altres episodis, que fan referència a la lluita per la llibertat d'expressió, per la igualtat home-dona, per la legalització dels partits polítics i sindicats, mentre que el que tracta la recuperació del català i la publicació del diari AVUI ha desaparegut?

Fets com aquest són un acte de manipulació històrica i d'una gran baixesa moral per part d'El Periódico de Catalunya i TVC. No em crec que no hagin inclòs aquest episodi per tractar-se de la competència, perquè aquest argument no s'aguanta per enlloc. La sortida de l'AVUI va ser una fita en la nostra història contemporània, perquè va ser el primer diari en català després de la dictadura. Per què el El Periódico de Catalunya i TVC obvien aquest fet?

Aquest tipus d'actuacions només es poden dur a terme des del sectarisme ideològic que actualment impera a Catalunya i que sempre ha caracteritzat El Periódico de Catalunya.

Roger Mestre i Fàbregas
Barcelona

----------------------------------------

Bé, sembla un d'aquells casos, massa freqüents últimament, davant dels quals et quedes sense paraules. Si la manipulació està arribant a aquests extrems tan alarmants en coses tant poc trascendentals, la pregunta és immediata: ¿què no deu passar amb els temes que ens poden afectar de veritat?