dilluns, de novembre 04, 2013

FMI: Franquícia Mentidera Interessada






Diari Segre 05/08/2013

 


My Way

Pep Mòdol
Escriptor 


Franquícia mentidera

El Fons Monetari Internacional acaba de proposar que els assalariats de l'Estat Espanyol s'abaixin el sou un 10%, que augmenti encara més l'IVA, que es retallin les prestacions en educació i sanitat i que es revisin les minses pensions dels jubilats. Christine Lagarde, la mateixa que fa uns mesos va haver de comparèixer davant el jutge per l'escàndol Tapie, argumenta que aquestes són mesures imprescindibles per evitar un empitjorament econòmic. Ho diu mentre del seu braç esquerre penja una bossa de mà Hermès model Birkin (10.000 euros pel cap baix), manté una nòmina milionària i no paga cap ni un impost. El FMI, que va néixer el 1945 amb el teòric propòsit de "fomentar la cooperació internacional, garantir l'estabilitat financera, contribuir a un elevat nivell d'ocupació i fer retrocedir la pobresa", ens diu ara que el que cal és des-regular el mercat laboral, afeblir o eliminar les estructures que asseguren els drets fonamentals com són l'educació, la salut o la previsió social i augmentar els impostos més injustos i regressius en el sentit que fan més pobres els pobres i més rics els rics.

Faríem bé de no fer ni cas de la Directora del FMI, com millor no haver fet cas en el passat als seus antecessors. Strauss Kahn, aquell home digne de ser la inspiració de la popular cançó del Senyor Ramon empaita les criades, el 2008 va pontificar sobre el sistema financer: "les pitjors notícies les hem deixat enrere". Rodrigo Rato, del qual no cal explicar la seva "brillant" gestió bancària o els informes més que optimistes del 2006 i 2007 sobre l'economia del món quan ell hi era. Horst Köhler, que va aconsellar a De la Rúa i l'argentí li va fer cas, just abans del corralito. Michel Camdessus, un gris economista que entre els "mèrits" de la seva gestió hi figuren la crisi financera del sud-est asiàtic i les mesures aplicades a Mèxic conegudes com l'efecte tequila...

Keynes va dir el 1944 que el FMI era una trampa dels poderosos. Tenia raó, si el Fons desaparegués res no passaria, excepte que 10.000 funcionaris, que paguem entre tots i que no es plantegen pas rebaixar-se el sou, haurien de cercar un treball més útil que el que ara fan al que hauria de dir-se Franquícia Mentidera Interessada.