divendres, de febrer 25, 2005

L'editorial que ha enterrat el suposat oasi català

El Periódico 24/02/2005 EDITORIAL

Si aflorés un 3% de la veritat sobre el Carmel...


• El Carmel ha de posar al seu lloc tant el passat com el futur de l'obra pública a Catalunya

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, compareixerà avui davant del Parlament per tractar sobre les responsabilitats de tot el que ha passat al Carmel. S'espera que difongui conclusions sobre què va passar, anunciï cessaments i accepti la creació d'una comissió d'investigació.

EL POLS PARTIDISTA. Al ple, previsiblement l'actual Govern acusarà el de CiU, que va decidir, va projectar i va fer els pressupostos i adjudicacions de l'obra, que en aquella fase es van gestar els problemes que han provocat l'enfonsament. Enfront d'això, és gairebé segur que els convergents diran que el desastre s'ha produït durant la construcció pròpiament dita, ja amb el tripartit, i que aquí estan les culpes.
Si les coses van d'aquesta manera, el pitjor que es podria fer és una comissió d'investigació exclusivament parlamentària per dilucidar-ne les responsabilitats. Ses senyories no tenen --amb perdó-- suficient credibilitat perquè es cregui que puguin actuar sense partidisme en un pols entre partits. Per això, seria millor que avui s'acordés una comissió de personalitats independents amb criteri tècnic i prestigi reconegut, que actués al Parlament, rendís comptes davant la Cambra i fes públics els seus debats i conclusions.

LES EXPLICACIONS PENDENTS. Esperem conclusions i propostes sobre dues qüestions sobre les quals tothom sap que hi ha hagut errors.
1) Al sistema de gestió de les obres públiques de la Generalitat a través de l'empresa GISA li han faltat mecanismes de control sobre la qualitat de la feina de les empreses constructores. S'ha d'examinar l'abast d'aquests errors i s'han de canviar els mecanismes actuals.
2) Hi ha hagut defectes en el procés de construcció.
S'ha de determinar si l'estalvi econòmic en materials i en elements de seguretat respon a negligències professionals, o al fet que possibles comissions il.lícites inicials o subcontractacions abusives han desviat de l'obra part dels diners necessaris per efectuar-la correctament.
Arriba l'hora d'investigar, per exemple, si tot el que es
diu a Catalunya sobre el destí del 3% dels diners de les obres públiques adjudicades anys enrere ha acabat influint en el gruix dels encofrats o en el nombre de prospeccions de l'obra del Carmel. També és l'hora de lamentar que la nova Administració catalana estigui trigant tant de temps a establir, d'una vegada, unes noves regles de joc en les adjudicacions.

----------------------------------------

Si calia confirmació que Maragall llegeix El Periódico, aquí teniu l'editorial del dia que va sortir a la llum el secret a veus que era que el suposat oasi català en realitat era una fossa sèptica, on hi havia (i hi ha!) tanta porqueria que ningú no s'atrevia a regirar-la per no sortir-ne esquitxat. Després diran que la gent està "passant" molt dels polítics. ¿I que s'esperen?

2 Comentaris:

A les dissabte, 26 de febrer, 2005, Anonymous Anònim ha escrit...

Sí, sembla que (seguint el teu paral·lelisme de l'oasi/fosa sèptica), fins ara imperava un "pacte de silenci entre cavallers", que més aviat es podria dir un "pacte entre mafiosos" o "pacte entre lladres."

Suposo que el que ha fet decidir als polítics a denunciar-ho és l'encara més perjudicial "efecte Carmel": una situació desesperada.

Tots esperem que no es torni a crear una comissió parlamentària com la de l'11-M i que ho tracti qui ha d'establir les veritables responsabilitats. Sobretot, que no s'ho maneguin entre ells!

 
A les diumenge, 27 de febrer, 2005, Blogger entrebits ha escrit...

Doncs molt em temo que tot continuará igual, per allò de "a veure si encara pendrem mal"

Salut i República

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home