dijous, de setembre 06, 2012

Dèficit fiscal interregional

Un missatge de l'economista no independentista (de moment) 
Santiago Niño Becerra el 28-08-2012 al Twitter:


El gràfic de les dades del 2005 del dèficit fiscal reconegut oficialment amb la seva publicació al 2008:



Hi ha investigadors que diuen que per Catalunya representa més o menys el mateix en percentatge (entre el 8 i el 10 per cent del PIB) almenys des dels temps del "Conde-duque de Olivares" (i anem sumant i multiplicant) però segurament ara mateix sigui encara pitjor, perquè, tot i que hi havia el compromís de fer-ho, ja no l'han tornat a publicar oficialment. Ni tampoc s'ha tornat a reclamar, per cert.

I que s'ha fet amb tota aquesta enormitat de diners robats "por derecho de conquista"?
Doncs el mateix que es va fer amb tot l'or i la plata d'Amèrica: fer-los desaparèixer sense que en quedi res de profit per al futur... almenys per a la majoria, és clar.

La intervenció de Santiago Niño aquest passat dilluns al programa del Cuní a 8TV va estar força bé perquè, per una vegada, el va deixar parlar:


http://www.8tv.cat/8aldia/videos/santiago-nino-becerra-aclareix-en-quina-situacio-economica-ens-trobem-avui-a-8-al-dia-p/

03/09/2012 EconomiaVídeos

Santiago Niño-Becerra: “Si l’Estat no hagués injectat diners a Bankia, el banc hagués fet fallida”

Josep Cuní ha entrevistat el catedràtic d’Economia Santiago Niño-Becerra al programa 8 al dia.

Sobre Bankia, Niño-Becerra ha afirmat: “Si l’Estat no hagués posat 4.500 milions d’euros ara, i 15.000 més endavant, hi hauria cues davant de les oficines de Bankia. Un banc no pot fer fallida.”

Respecte al rescat de Catalunya s’hi ha mostrat crític: “No té cap lògica, si Catalunya dóna 16.000 milions d’euros a Espanya i ara demana un rescat de 5.000 milions, no té lògica.” I ha afegit: “No sé si una Catalunya independent és políticament viable, el més recomanable és el Pla Ibarretxe, que va quedar en paper mullat.”

Niño-Becerra ha aclarit: “La rebaixa de la qualificació de Standard & Poor’s a Catalunya s’ha malinterpretat. Si la demanada de Catalunya tira endavant i Catalunya recupera els 16.000 milions d’euros, Espanya anirà pitjor, per això la rebaixa.”

Sobre un possible rescat d’Espanya s’hi ha mostrat contundent: “El Govern vol vendre que les ajudes europees són diferents seqüències, primer el rescat a la banca, després el possible rescat tou, això és tot una sola seqüència. Espanya necessitarà entre 320.000 i 350.000 milions d’euros. Està clar que això implicarà més retallades.” I també ha afirmat: “Espanya necessitarà diners perquè no pot pagar el que deu.”

El catedràtic ha parlat de l’estat de les autonomies: “Al final de la història, aquest estat de les autonomies de les transferències ens adonarem que no ens el podem permetre. Hi ha autonomies que no són viables econòmicament. Les que són insostenibles han de desaparèixer.”

En referència amb les dades de l’atur ha dit: “Espanya té un atur del 24%. A Euskadi hi ha zones que només tenen un 2%. Això es deu al fet que tenen una estructura diferent. Espanya s’ha d’estructurar diferent. Hi ha zones que tenen molt de futur, en d’altres zones no s’hi ha d’invertir.” Finalment, Niño-Becerra ha conclòs: “Mai tornarem a créixer com ho fèiem el 2007.”


Salut, molta salut!