dijous, de març 30, 2006

Els polítics són mentiders professionals

El Punt 29/03/2006
MIQUEL PAIROLÍ


> Preparem els paraigües

Com que els partits favorables al nou Estatut no tenen pas inconvenient a anunciar que ja estan preparant la campanya del referèndum, seria bo que els ciutadans també ens disposéssim a prendre les precaucions mentals necessàries per contrarestar-ne els efectes.

Els partits es disposen a llançar-nos a sobre un imponent ruixat d’entusiasme, d’alegria, d’idees bones, belles i positives, de candor polític, de fraternitat hispanocatalana, tot el que vulgueu. Ens volen empènyer a les urnes ben empeguntats de catalanisme de sucre candi, ben impregnats d’optimisme històric, mentre els pares de la pàtria, estarrufats com paons, es pengen la medalla d’haver aconseguit el millor estatut de la nostra història, que els agrada de dir.

Per tant, preparem els paraigües. Han de ser paraigües de pastor, d’aquells d’abans, negres i grossos, de teixit gruixut i volada ampla, amb una estructura de mànec i barnilles consistent, capaç de resistir un xàfec com el que ve. Perquè ells tiren pel dret, sense manies. Aquí s’han eliminat els matisos i tot és glòria. El president Maragall, per exemple, va dient a qui el vol escoltar que el nou Estatut reconeix Catalunya com a nació. I això no és cert.

De manipulacions com aquesta ens n’abocaran a sobre tantes com convinguin. Precisament un dels problemes del nou Estatut és l’eliminació del concepte de nació tal com constava en la proposta aprovada pel Parlament el 30 de setembre. Ara, el preàmbul conté un text informatiu en què s’exposa un fet que ja sabíem, que el Parlament ha definit Catalunya com a nació. Però immediatament es recorda que la Constitució espanyola reconeix Catalunya com a nacionalitat. I aquí el que val no són les opinions del Parlament, tal com s’ha demostrat de sobra, sinó la Constitució espanyola.

De manera que no fem bromes ni enganyem la gent. El nou Estatut no reconeix pas Catalunya com a nació. Tot el contrari, s’ha posat molta cura a evitar aquest reconeixement. Però estan disposats a fer-nos beure a galet i a fer passar bou per bèstia grossa. Ull viu, doncs, i paraigües a punt.