dimarts, de març 01, 2005

Tot plegat és una vergonya i una farsa

Irresponsables
MIQUEL PAIROLÍ El Punt 01/03/2005

Tot el dia tenen a la boca la paraula responsabilitat. Embolcallen els seus actes amb aquest concepte, com si fos el llaç vermell d'un regal de grans magatzems. Presumeixen tothora i en públic de ser responsables. «Això ho hem fet per sentit de la responsabilitat», afirmen, petulants, envoltats de micròfons. «Callo per responsabilitat», asseguren fent un mutis teatral.

Un cop més es compleix aquella dita: digue'm de què presumeixes i et diré què et manca. Perquè, de fet, són uns irresponsables. No és irresponsabilitat i manca de respecte inflar una crisi política a partir d'una desgràcia? No és irresponsabilitat acabar mirant-se el melic de les pròpies misèries, fent uns escarafalls de soprano wagneriana, quan en realitat s'havia d'analitzar una catàstrofe que ha afectat més de mil persones?

Tots som humans, però no ha de mesurar les paraules un president de la Generalitat quan parla al Parlament, encara que l'estiguin burxant amb mala intenció? I aquells que han exagerat i s'han escandalitzat farisaicament per convertir aquestes paraules en una gran tronada, en una ofensa grandíssima, no són uns irresponsables? Què pretenen fent aquesta comèdia, estripant-se les vestidures amb tanta exageració? Que creguem en la seva virginitat? Quin riure! I els que han aprofitat l'ocasió per afegir llenya al foc i, posant cara de funeral, demanen unes dimissions que saben que no es produiran, què són aquests? Comediants i irresponsables, també, com els altres. Tot plegat és una vergonya i una farsa.

De tot l'enrenou, de tantes paraules solemnes, buides i inútils n'han obtingut, però, un benefici clar. S'ha distret l'atenció de l'esvoranc i s'ha muntat un espectacle sobre suposicions que mai no es podran demostrar. És a dir, s'ofega el problema real i es posa a primer terme una hipòtesi, una abstracció. A qui interessa, això? Als uns i als altres, als qui van projectar l'obra que s'ha ensorrat i als que l'han executada que, ves quina causalitat, són justament els dos que discuteixen si s'embutxacaven el 3%.

----------------------------------------

Irresponsables, Impresentables, IMPRESSIONANT