dilluns, de març 21, 2005

Tarannà feixista

Flors per a Franco

MIQUEL PAIROLÍ El Punt 20/03/2005

Cada vegada que, en alguna ciutat espanyola, retiren de la via pública una estàtua de Franco, tal com ha passat aquesta setmana a Madrid, revifa la polèmica. En la qüestió hi coincideixen factors diversos i contradictoris. D'una banda sembla escandalós que endreçar una estàtua eqüestre de Franco l'any 2005 encara provoqui protestes. Sembla que, atès l'increment de la sensibilitat envers els animals, hauria de molestar més la retirada del cavall que la del cavaller. Però no hem pas sentit que cap societat protectora d'animals s'exclamés perquè amagaven el cavall. Els que s'han queixat són els franquistes.

No ens hauria de venir de nou. Si Franco va governar Espanya durant més de trenta-cinc anys és perquè Espanya estava plena de franquistes. És una obvietat que no hauríem de perdre de vista. I també hauríem de tenir present que molts franquistes han sobreviscut a Franco i que, a més, molts s'han reproduït i d'un franquista i d'una franquista n'han nascut més franquistes i tots ells s'esveren quan una ministra de Foment del govern de Zapatero executa allò que no va gosar ordenar Felipe González -aquest il·lustre jubilat que ara es dedica a donar lliçons i consells- durant els catorze anys que va estar instal·lat a la Moncloa.

Els franquistes s'indignen i s'aboquen a practicar la litúrgia funerària de moda, erigeixen un monument kitsch amb flors, paperets i espelmes com si Franco fos Lady Di. Tot això, però, és ben lògic, igual com és conseqüent amb el seu tarannà, ideologia, trajectòria i personalitat que el portaveu del PP, Eduardo Zaplana, critiqui la retirada de l'estàtua i que al cor de lamentacions s'hi afegeixin d'altres membres destacats del partit, com Arenas, o el president, Rajoy. Tots ells són demòcrates convençuts, no cal dir-ho, ho proclamen sovint. Se n'omplen la boca. Però cada demòcrata espanyol actual prové d'una o de l'altra de les dues Espanyes de Machado, i aquests orígens encara pesen molt, tant que, a uns, l'ocàs del cabdill els complau, i als altres, els ofèn.

----------------------------------------

Ja és ben veritat ja, que si Franco va aguantar tants anys és perquè Espanya estava plena de franquistes. I el Felipe del GAL faria bé de no voler donar lliçons.