diumenge, d’octubre 23, 2005

Getafe, París, Londres

A GETAFE ES PEGUEN PER CATALUNYA

DESCLOT
AVUI 20/10/2005

No guanyem per a sorpreses. Cada dia hi ha un motiu per celebrar Nadal abans d'hora. Els diaris de Madrid d'ahir es feien ressò d'una d'aquelles notícies que tanta tinta fan córrer a l'Espanya profunda i a la superficial.

L'Ajuntament de Getafe, localitat de 165.000 habitants situada prop de Madrid i al costat de Fuentelabrada, Leganés i Pinto -que ja és tenir-ne ganes- va convocar un ple extraordinari per decidir si el Congrés ha d'admetre a tràmit l'Estatut de Catalunya o si l'ha d'enviar directament a l'abocador de la capital. Pel que es veu, a Getafe tots els gats porten permanent i no es deixen pentinar. A Getafe la gent no es deu pixar pels carrers, ni hi ha prostitució ambulant ni els top manta salden els èxits de la temporada. Ni hi ha atur ni cal sanejar les aigües o solucionar la sequera. No. A Getafe els preocupa l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Rebentaran d'un atac de cosmopolitisme. Tanta modernitat enlluerna. Getafe, París, Londres. El cronista proposa a l'Ajuntament de barri de Brooklyn que portin al ple l'Estatut. L'ONU ho recomana.

Molt bé. A Getafe ho van fer i, per acabar-ho d'arreglar, van acabar a bufetades. Un equip de hooligans del PP de la ciutat i les localitats del costat s'hi van acostar amb pancartes per exigir la unitat d'Espanya i acusar Zapatero de traïdor. L'alcalde, que és socialista, va haver de suspendre el ple, però la bronca va continuar al carrer, entre porrades de la guàrdia urbana i empentes dels espontanis, que s'insultaven i que fins i tot ploraven i gemegaven. El cronista proposa incloure Getafe en la ruta de les passions de Setmana Santa. Esparreguera i Getafe, un destí comú.

Al final, el PSOE i IU van guanyar i van aprovar un text on demanaven que l'Estatut de Catalunya es discuteixi al Congrés democràticament. Quin avanç! Quin progrés!