dijous, de febrer 05, 2015

«CIUTAT MORTA»


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/814779.html



EL PUNT AVUI
23/01/15

M'estimo més els llops

MIQUEL DE PALOL

(...)

“Els llops de debò –no els literaris– són més bondadosos i raonables que els humans. Som a la secció de cultura i estalviarem als amables lectors els comentaris sobre l'actualitat; tan sols un apunt: no deixa de sorprendre'm que la gent se sorprengui tant de comprovar que el Sistema és corrupte de cap a peus, dominat per policies torturadors, jutges al servei dels polítics i polítics al servei dels financers, que l'honradesa no sigui la norma sinó l'excepció i que acabi castigada.”

(...)

::::::::::::::::::::::::::::

http://www.lavanguardia.com/participacion/cartas/20150120/54423552485/ciutat-morta.html



LA VANGUARDIA
20/01/2015

CARTES DELS LECTORS

Ciutat morta

Aquest dissabte passat el canal 33 va oferir el documental Ciutat morta, que explica el cas  4-F. Potser molta gent no sap de què va perquè s'ha amagat força. El cas és que el 4 de febrer del 2006 hi va haver una festa en un teatre buit okupat, propietat de l'Ajuntament de Barcelona, al carrer Sant Pere Més Baix. Es va acabar amb una càrrega de la Guàrdia Urbana i un policia va quedar en coma per l'efecte d'un test que algú li va llançar des de dalt. Es van detenir cinc persones aleatòries (dues en un hospital), les quals van ser torturades i empresonades directament sense la presumpció d'innocència. Tres eren sud-americanes. Algunes van passar cinc anys tancades i una noia va acabar suïcidant-se. La persona que va llançar el test no s'ha trobat mai.

Voldria recalcar la importància de veure aquest documental (per TV3 a la carta), tot i que un jutge va obligar a retallar-ne cinc minuts. Escoltin les opinions de tots, especialment de l'antropòleg Manuel Delgado i el periodista Gregorio Morán. Després jutgin quina policia, quins governants i, sobretot, quin sistema judicial tenim.

ISABEL OLESTI
Barcelona

::::::::::::::::::::::::::::

http://www.diaridegirona.cat/opinio/2015/01/21/cartes/706630.html

 
 


DIARI DE GIRONA
21/01/2015

CARTES

‘Ciutat morta’

Dissabte a la nit vaig veure el documental Ciutat morta, dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega el 2013, sobre uns fets greus que van passar a Barcelona fa uns anys. Denunciaven la corrupció política i judicial amb noms i cognoms, explicant els fets d'una manera clara i entenedora, on l'ordre de la narració en el documental et portava a discernir què va ser allò que van fer de forma incorrecta i injusta. Dels tres joves empresonats injustament per la casualitat de passar pel lloc dels fets en el mateix moment, Patricia Heras no va poder suportar que l'acusessin d'uns fets que no havia comès i es va suïcidar, era la més vulnerable de tots. Els culpables, els més forts, estan ben segurs gràcies al sistema injust que tenim. Al voltant d'això el documental també reflexiona sobre la marginalització de tot allò que des dels grups amb més interessos es veu que pot fer perillar el mateix sistema.

I tot i que aquests fets van passar ja fa anys, el 4 de febrer de 2006, continuen estant ben blindats pel sistema, ja que la versió que vàrem poder veure al Canal 33 havia estat censurada: el jutjat de primera instància número 25 de Barcelona va determinar que no es poguessin veure cinc minuts per protegir el dret a l'honor, la intimitat personal i familiar, i el dret a la pròpia imatge d'una persona determinada. Durant tot el dia de l'emissió del documental circulaven per Internet aquests cinc minuts censurats, així com la recomanació de veure tot el documental per saber què va passar aquell dia i què va passar amb les persones relacionades en el cas a partir d'aquell dia fins avui, en què la societat no ha oblidat Patricia.


EULÀLIA ISABEL RODRÍGUEZ PITARQUE
Torroella de Montgrí 



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::






Diari ARA
21/01/2015

CARTES I MISSATGES

‘Ciutat morta’: dret a saber  

Commocionats tots pels continus casos de corrupció, tant política com econòmica, descoberts al nostre país, els ciutadans i els partits demanem transparència.

Aquesta és la situació en què estem quan el documental Ciutat morta ve a sacsejar-nos. No sé si el que s'hi narra servirà finalment per reobrir un cas -per ara sembla que no- que ja es va donar per tancat, però el que sí que és cert és que obre molts dubtes, ombres i inquietuds sobre alguns comportaments que cal aclarir.

Som en una etapa preelectoral de municipals, autonòmiques i generals de la màxima importància, i el futur votant té dret a saber en qui pot confiar i en qui no. El país ho demana.

JOAN LÓPEZ ROA
Santa Perpètua de Mogoda




Diari ARA
20/01/2015

CARTES I MISSATGES

Ciutat morta, de nou?

On són els presumptes anarquistes-terroristes que van detenir a Barcelona no fa pas gaire? Són terroristes? Ser anarquista (pensar diferent) és delicte? ¿Ens assabentarem del que està passant ara en un documental d'aquí deu anys? ¿Cal que mori algú per poder estar al cas del que passa? Qui fa el seguiment d'aquest tipus de detencions? Si penses, actues, vesteixes... diferent, ¿deixes de ser un ciutadà amb drets?

ADELAIDA SOLER QUÍLEZ
Sant Cugat del Vallès